Donează acum!

Donațiile dumneavoastră ne vor ajuta să schimbăm viețile copiilor!

Donează acum

Cu ce ne ocupăm?

Urmărim înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial.

Manuale și publicații Rapoarte anuale

27 de copii din Botoșani primesc o viață nouă cu sprijinul HHC România

Publicat de Alina in: 08 Octombrie 2015
http://www.hhc.ro/fisiere/stiri/big_welcome.jpg

27 de copii și tineri de la Centrul de Plasament Elena Doamna din Botoșani vor începe o viață nouă, într-un loc pe care îl pot numi „acasă”. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a închis centrul, cu sprijinul fundației Hope and Homes for Children România, iar copiii au fost mutați în 5 apartamente de tip familial din Dorohoi.

 

Hope and Homes for Children România lucrează din 2014 la acest proiect, alături de DGASPC Botoșani. Investiția totală se ridică la 1.151.598 RON (peste 261.000 de euro), banii fiind folosiți pentru renovarea, amenajarea și dotarea apartamentelor (835.715 RON), pentru programul de prevenire a separării copilului de familie (163.365 RON), pentru reintegrarea familială (38.014 RON) și pentru reinserția socio-profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție (114.504 RON). HHC România s-a implicat în formarea personalului care va avea grijă de copii în apartamentele de tip familial și mai ales în susținerea familiilor pentru a preveni abandonul în județul Botoșani. Sprijinul a fost oferit în colaborare cu autoritățile locale și județene, folosindu-se atât resursele de la nivelul comunității, precum și cele oferite de HHC România.

 

“Închiderea centrului și mutarea copiilor într-un mediu cât mai apropiat de o familie este un pas dintr-un proces foarte amplu pe care îl desfășurăm în Botoșani împreună cu partenerii noștri. Procesul de dezinstituționalizare în județ este avansat, există deja o înțelegere a rostului reformei, există pricepere și capacitate de intervenție în sprijinirea familiilor vulnerabile și a tinerilor care ies din sistem”, a spus Otto Sestak, Directorul Național al Hope and Homes for Children România.

 

Fundația a început să lucreze împreună cu DGASPC la închiderea Centrului de Plasament Elena Doamna în mai 2014, iar în luna septembrie a acestui an procesul a intrat în linie dreaptă. La momentul acela se aflau în instituție 35 de copii și tineri, iar în urma evaluărilor sociale și psihologice, 6 tineri au fost consiliați și ajutați să își găsească un loc de muncă. Ulterior, echipa HHC România le-a oferit sprijin material în primele două luni, ajutându-i cu transportul, plata chiriei, dotarea apartamentelor cu obiecte de strictă necesitate și cheltuieli ocazionale. Unul dintre copiii din centru a fost reintegrat în familia sa naturală, iar un alt copil a fost transferat într-o casă de tip familial, pentru a fi mai aproape de părinții săi și a se putea reuni cu familia în viitor.

 

Restul de 27 de copii și tineri au fost mutați în 5 apartamente de tip familial din Dorohoi, 4 dintre acestea fiind ocupate la capacitate maximă (6 tineri / apartament). Toți tinerii au beneficiat de consiliere și de sprijin specializat în vederea transferului din mediul instituțional în cel familial.

 

În paralel cu închiderea Centrului Elena Doamna, s-a marcat și finalizarea unui alt obiectiv din strategia județeană de protecție a copilului, și anume construirea a şase căsuţe de tip familial în cadrul Complexului „Sfântul Mina”. Trei dintre ele au fost finanţate de Hope and Homes for Children România, două de către fundația SERA ROMÂNIA şi una de către Consiliul Judeţean. În cele şase căsuţe locuiesc acum 60 de copii cu dizabilităţi care au fost mutaţi din Centrul de Plasament şi Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi „Sf. Spiridon”.

 

În 2011 existau 3 instituții de tip vechi în județul Botoșani, cu peste 200 de copii în plasament. Buna colaborare a fundației Hope and Homes for Children România cu autoritățile județene și locale a avut ca rezultat închiderea Centrului Sfântul Spiridon, cu 110 copii și tineri, urmată acum de Centrul de Plasament Elena Doamna. Echipa HHC România estimează că în următorii doi sau trei ani se va reuși integrarea tuturor copiilor în medii familiale.

Galerie Foto

Înapoi