Donează acum!

Donațiile dumneavoastră ne vor ajuta să schimbăm viețile copiilor!

Donează acum

Cu ce ne ocupăm?

Urmărim înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial.

Manuale și publicații Rapoarte anuale

Ignorați de stat, sprijiniți de Hope and Homes for Children

Publicat de Ana in: 16 Februarie 2017
http://www.hhc.ro/fisiere/stiri/big_in_fata_casei_familia_pitica.jpg

Familia Pavel este formată din mama (tatăl fiind decedat) și cei opt copii și a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children în județul Sibiu după ce a cerut ajutorul organizației în anul 2015. 

 

Deși familia locuia în condiții foarte grele, autoritățile locale refuzau să le ofere sprijinul necesar, încercând astfel să îi determine să se mute din localitate. Practic autorităţile, știau de ei și de situația lor dificilă, dar nu interveneau cu nimic (venit minim garantat, ajutor de încălzire etc.). În aceste condiții, o parte din copii au renunţat la şcoală și au preferat să meargă să lucreze cu ziua în sat sau să stea cu oile pentru ca familia să aibă bani pentru a supraviețui. 

 

La prima vizită pe care le-am făcut-o, i-am gasit pe copii aşteptând să mănânce o fiertură de urzici gătită pe o tablă în faţa casei. Mama copiilor îmi povestea că au rămas fără curent electric pentru că nu avea bani pentru a achita facturile vechi. Iarna, copiii erau nevoiţi să înveţe la lanternă sau lumânare. Nu aveau haine, nici mâncare, nici lemne, prin urmare, copiii riscau să ajungă în sistemul de protecție specială. 

 

După ce familia Pavel a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familia și a început intervenţia noastră, cinci copii au început să meargă la școală, au primit o sobă pentru gătit și încălzit, alimente, încalţăminte, îmbrăcăminte, rechizite, jucării și produse de igienă. Am ajutat-o pe doamna Pavel să le facă acte de identitate copiilor și, astfel, să primească alocație de susţinere, iar ea un venit minim garantat. De asemenea, locuința a fost racordată din nou la sistemul de electricitate și s-au făcut câteva lucrări de amenajare în interior pentru a îmbunătăți condițiile de trai. Și atitudinea autorităților locale față de familie s-a schimbat odată cu alegerea unui nou primar și a unui nou consiliu local. Familia mai are nevoie de ajutor în continuare, dar se vede  o îmbunătățire a situației lor.

 

Viața copiilor este mult mai frumoasă și mai ușoară acum, iar ei se pot dedica școlii și grădiniței.  

 

Text de Florina Crețar, asistent social

Galerie Foto

Înapoi