Donează acum!

Donațiile dumneavoastră ne vor ajuta să schimbăm viețile copiilor!

Donează acum

Cu ce ne ocupăm?

Urmărim înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial.

Manuale și publicații Rapoarte anuale

Protecția copilului

De 18 ani punem lacăte pe uşile de fier ale instituţiilor de tip mamut din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferim fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta împlinim mai mult decât 18 ani de reformă; împlinim, de fapt, 52 de instituţii închise. Și numărul lor crește chiar în acest moment.

În anul 2000, România avea aproximativ 100.000 de copii în case de copii, cu diagnosticul ABANDONAT. Hope and Homes for Children România a jucat un rol semnificativ în reducerea acestui număr. Cu toate eforturile, în instituţiile din România mai sunt aproximativ 8.000 de copii care trăiesc izolați în spatele unor ziduri...

 

Copii scoși din instituții

“Speranţă şi familie pentru fiecare copil. Acesta a fost crezul nostru şi sursa de inspiraţie, fie că am reunit copiii cu familiile lor naturale sau extinse, fie că am găsit alternative precum asistenţa maternală, case de tip familial care ne-au ajutat să păstrăm fraţii împreună, fie că am oferit asistenţă individuală pentru cei care aveau nevoie de ea”. Prinţesa Marina Sturdza, Preşedinte Onorific al Hope and Homes for Children

“Nimic nu e mai important pentru copii, decât să ştie că familia lor îi doreşte înapoi. Şi de multe ori i-ar dori, dacă ar şti că ei mai există. Odată abandonaţi, copiii se pierdeau în vechiul sistem. Primul lucru pe care îl facem e să le căutăm părinţii adevăraţi.”

—Camelia Arba
Asistent social, de 15 ani alături de Hope and Homes for Children România

Copii salvați de la abandon

Din nouă în nouă ore un bebeluş este abandonat în maternitate. Pare înspăimântător? E mai bine decât era acum 10 ani, când la fiecare două ore un bebeluș era abandonat într-o secție de maternitate în România. Depunem eforturi uriaşe să lucrăm la cauză; şi abia apoi la efect. Prin programele noastre de prevenire a abandonului încercăm să închidem robinetul prin care aceşti copii intră în sistem.

“În saloanele din maternităţi, cu zeci de bebeluşi abandonaţi, e o tăcere sfâşietoare. Şi nu pentru că pătuţurile sunt goale. Bebeluşii nu plâng niciodată; nu cheamă niciodată pe nimeni, pentru că nimeni nu se duce vreodată la ei.”

—Florina Creţar
Asistent social, de 15 alături de Hope and Homes for Children România

Personalul instruit de Hope and Homes for Children

Formarea profesională a pornit în 2002, când Hope and Homes for Children România a început să pregătească personalul din instituţiile care urmau să fie închise – un tip nou de programe de training pentru România şi un lucru unic în Maramureş la acel moment. Din 2002, Hope and Homes for Children România a devenit furnizor de astfel de servicii şi acum oferă programe care se adresează atât personalului de îngrijire directă, cât şi managerilor de servicii.

“Devenim mai buni învățând. Nicăieri nu se vede asta mai bine, decât atunci când lucrezi cu copii. Rostul programelor noastre de formare profesională e ăsta: să-i ajuți pe oamenii mari să fie prezenți în jurul copiilor de care au grijă.”

—Otto Sestak
Director național, de 15 ani alături de Hope and Homes for Children România

Tineri sprinjiniți să părpsească sistemul

Lipsa programelor coerente, precum și absența unor strategii de ajutorare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, impune nevoia lor de sprijin. Fie că ne referim la consiliere, la sprijin material, sau la alte intervenții, discutăm de un program pentru integrarea lor socială. De cele mai multe ori, ei sunt scoși din sistemul de stat fără nimic: nu au bani, nu au o locuință, nu au rude de la care să ceară ajutor. Sunt singuri, izolați, într-o lume străină. Este o etapă în care sunt extrem de vulnerabili, iar multe din eșecurile ulterioare în viață își au lovitura de grație în acest timp al părăsirii sistemului.

“În fond, e o eroare fundamentală a sistemului instituțional: tinerii care părăsesc sistemul nu sunt deloc pregătiți pentru viața independentă, iar membrii de personal care interacționează cu ei nu sunt instruiți să o facă. Un sistem social care-i marginalizează prin instituționalizare, continuă să-i marginalizeze prin lipsa programelor sau a strategiilor care să-i vizeze și să-i ajute să pășească cu dreptul în viața independentă.”

—Ştefan Dărăbuş
Director regional pentru Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children

 

Descarcă

Ajută-ne să arătăm întregii țări ce rezultate are Hope and Homes for Children în România folosind aceste widget-uri pe blogul sau pe site-ul tău. Este foarte simplu să te implici și să ne ajuți; urmează acești pași:

  1. Alege un widget.
    Decide care din dimensiunile de mai jos se potrivește blogului sau site-ului tău.
  2. Publică widget-ul.
    Copiază codul alăturat widget-ului și lipește-l în codul HTML, oriunde vrei tu să apară.
  3. Simte-te bine!
    Bucură-te de faptul că ajuți să împărtășim din faptele și cauzele noastre.

728 × 90 px300 × 250 px160 × 600 px125 × 125 pxÎnapoi