Închiderea instituțiilor de tip vechi

Date statistice

  • 52 de instituții închise în România, prin implicare directă ori impact şi asistenţă tehnică oferite în judeţe;
  • 5542 copii şi tineri dezinstituţionalizaţi;
  • 120 de servicii alternative deschise ori în curs de deschidere ca urmare a implementării programelor de dezinstituţionalizare.

 

Traiul în instituție duce la marginalizarea copiilor, la izolarea lor, prin privarea de afecțiune și de socializare. Lipsa sentimentului de iubire, lipsa atașamentului specific familiei, lipsa stimulării, lipsa atenției individuale de care are nevoie orice copil sunt catastrofale. De aici, nu e decât un pas până la confuzia acută a identității de sine. Abuzurile și incapacitatea de auto-reprezentare le torturează copilăria și le schilodesc viața.

 

În România, mai sunt încă 200 de instituții de tip vechi, cu 8.266 de copii condamnați la instituționalizare. Misiunea Hope and Homes for Children România este eradicarea instituționalizării în țara noastră până în anul 2022.

 

Efectele instituționalizării asupra copiilor, de natură fizică, psihică, emoțională, intelectuală și socială, vitregesc profund capacitatea lor de a face față vieții și relațiilor interumane. Pentru că instituționalizarea distruge copiii și le schilodește viața, vom lupta pentru închiderea acestora și pentru dezvoltarea de servicii bazate pe conceptul familial. Copiilor le lipsesc cel mai mult sentimentul de apartenență la o familie, iubirea, atașamentul și afecțiunea fără de care nimeni nu se poate dezvolta firesc.

 

Lista proiectelor

 

Înapoi