Închiderea Centrului de Plasament ”Prichindel” din Cluj-Napoca (2015)

Stadiul proiectului

Încheiat

Realizări

Pentru cei 24 de copii care au locuit până de curând în Centrul de Plasament Nr. 1 „Prichindel" din Cluj-Napoca, cuvântul „acasă" începe să prindă sens. De la începutul lunii octombrie, ei locuiesc în cele două case de tip familial, Târnavelor și Grigorescu, construite de Hope and Homes for Children România. Cele două case au fost deschise oficial astăzi, în prezența prefectului județului Cluj, a reprezentanților HHC, a conducerii Consiliului Județean și a reprezentanților DGASPC.

Proiectul de închidere a Centrului de Plasament „Prichindel" a început în 2014, când în instituţie erau 44 de copii şi tineri, cu vârste între 3 luni şi 21 ani. În scurt timp, 5 tineri majori au fost transferaţi în două dintre serviciile destinate adulţilor din judeţul Cluj. Pentru cei 39 de copii rămași în centru s-au căutat cele mai bune soluții, potrivite vârstei, astfel încât toți să aibă acces la un mediu familial.

Astfel, 24 de copii şi tineri au fost propuşi pentru mutarea în cele două case de tip familial construite de HHC România, un copil a fost reintegrat în familie, 3 au fost transferaţi în asistenţă maternală, 2 în apartamente de tip familial, 3 în alte case de tip familial, 3 în plasament simplu şi 3 în servicii destinate îngrijirii adulţilor.

„Când am început să lucrăm la Centrul ‘Prichindel', am găsit pe un perete trista istorie a clădirii care, începând din 1904, a purtat mai multe denumiri, de la 'azil de copii' până la 'casa copilului' sau 'leagănul de copii'. Astăzi, copiii proveniți din acest centru au un loc pe care îl pot numi într-adevăr ‘acasă', au o familie și se simt în siguranță, ocrotiți și iubiți", a spus Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children România. El a adăugat că deschiderea celor două case de tip familial este doar o parte din proiectul mai amplu pe care HHC România îl desfășoară alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj, care cuprinde prevenirea abandonului, dezinstituționalizarea, sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și instruirea personalului care lucrează cu copiii.

„În fiecare casă de tip familial sunt găzduiţi câte 12 copii. Casele asigură un climat familial, fiind dotate cu dormitoare moderne, sufragerie, baie, bucătărie şi loc pentru luat masa. Realizarea proiectului a fost posibilă datorită unui parteneriat de succes între Consiliul Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia Hope and Homes for Children România", a spus Daniel Tămaș, directorul general al DGASPC Cluj.

Cei 24 de copii de la Centrul „Princhindel" au fost pregătiți din timp pentru mutarea în casele de tip familial. Ei au avut ocazia să viziteze spațiile aflate în construcție, lucru care i-a încântat foarte mult. Cea mai mare bucurie a copiilor este că în noile locuințe au mult spațiu și fiecare are lucrurile sale personale. Ambele case au curți spațioase, unde copiii se pot juca în aer liber sau pot face un picnic. Casa de tip familial Grigorescu se află în apropierea Centrului „Prichindel", astfel că tranziția a fost ușoară pentru cei mici, ei rămânând aproape de locurile familiare. Cealaltă casă, Târnavelor, este situată aproape de un centru comercial din Cluj și de un parc, unde copiii se pot juca, plimba și relaxa.

Înapoi